Kedves Túraversenyzők!

Ismét beköszöntött a február és februárban szoktuk meghirdetni a tájékozódási túrabajnokságainkat. 2019-ben ismét megrendezésre kerül a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság és az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság. Továbbra is a BTSSZ versenybizottsága koordinálja a két bajnokságot.
A tavalyi évhez képest egyetlen jelentősebb változás lesz a két bajnokságban. Ez a változás a családokat érinti. De ez sem fog nagy meglepetést okozni az érintett csapatoknak, hiszen tavaly év vége felé már kérdezgettem a családokat, hogy tetszene-e nekik ez a változás.
Mivel a középfokú családi bajnokságban és az alapfokú bajnokságban is megcsappant az érdeklődés, ezért nincs értelme 2019-ben középfokú és alapfokú családi bajnokságot is kiírni. Így a két családi kategória összevonásra fog kerülni. Azaz csak egy családi kategória lesz, melynek színvonalát az alapfok és a középfok közé szeretnénk beállítani. Így a nehezebb versenyeken pl. Varsányi Kupa, Mátra Kupa, Rezét Kupa, Eltájoló a C kategóriában indulhatnak a családok. Azokon a versenyeken, amik rendezésébe bele tudunk szólni ott külön pálya lesz a családoknak, mely könnyebb lesz a középfokú pályánál, de nehezebb a korábbi évek alapfokú pályáihoz képest.
Ha megnézitek a bajnokság felépítését az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságban a családi kategória a középfokú bajnokságba került bele a Középfokú bajnokság A és B csoportja mellé. A Budapest bajnokságban pedig külön kategória maradt. Nem lett bevonva a középfokú bajnokság alá. Azért ez a kettősség, mivel az Országos Középfokú Bajnokságban nincs sem felsőfokú sem alapfokú bajnokság, csak középfokú.

Természetesen ez a változás több dolgot is vonz magával.
Először is mivel megszűnik az alapfokú bajnokság, így azok a tavalyi alapfokú csapatok is a családi kategóriába kerülnek, akiknek nincs 14 éven aluli gyermek a csapatban. A középfokú B kategóriából is át lehet jelentkezni a családi kategóriába, ha túl nehéz a középfokú bajnokság, függetlenül attól, hogy van-e gyermek a csapatban.
És természetesen a tavalyi középfokú családi csapatok is ebbe a családi kategóriába kerülnek besorolásra.
Azaz 2019-ben azok a csapatok kerülnek a családi kategóriába, akiknek még túl erős a középfokú bajnokság függetlenül attól, hogy van-e gyermek a csapatban vagy nincs.

A következő változás: Azok a csapatok, aki eddig az alapfokú bajnokságban versenyeztek, eddig nem tudtak részt venni az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságban, mivel ott nem volt alapfokú bajnokság. Viszont 2019-től lehetőségük lesz részt venni az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságban is, hiszen a családi kategória már része lesz a középfokú bajnokságnak. Így azok a családok, akik kedvet éreznek, azok járhatják az országot. Így a tavalyi alapfokú bajnokságban szereplő csapatok is 2019-től már két bajnokságban versenyezhetnek.

Ettől a kategória összevonástól természetesen nem azt várjuk, hogy a családi bajnokságban induló csapatok létszámát drasztikusan növekedni fog, mindössze azt szeretnénk, ha a tavalyinál egy kicsit komolyabb versengés alakulna ki a családi csapatok között.

A bajnokságokba való nevezés hasonlóan történik, mint az elmúlt években. A csapatok abba a kategóriába kerülnek beosztásra, ahol tavaly is versenyeztek. Kivétel az új családi kategória. Akik nem akarnak kategóriát változtatni, azoknak semmi teendőjük sincs. Automatikusan részt vesznek a bajnokságban.
Akik kategóriát szeretnének változtatni, azok az f.dravecz@gmail.com címen jelezzék.
Remélhetőleg idén is lesznek új csapatok a bajnokságban. Ők is az előbbi e-mail címen tudnak jelentkezni.

A bajnokság felépítésében és menetében nincs semmi változás. A tavalyi évhez hasonlóan 18 verseny lesz az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságban és 13 a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságban. Az összesített versenyben sem változik a figyelembe vett versenyek száma. Marad mindkét bajnokságban a legjobb 6 verseny eredménye.

A 2019-es Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság (BTT) kiírása itt tekinthető meg.
A 2019-es Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság fordulói.

A 2019-es Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság (OKTT) kiírása itt tekinthető meg.
A 2019-es Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság fordulói.

Nevezési lap a BTT és az OKTT bajnokságokhoz.

A 2019-es BTT és OKTT felépítése itt tekinthető meg.
Bajnoki pontok 2019-ben.

Bajnoki csapatok beosztása 2019-ben.

Országos versenynaptár 2019.

A csapat beosztás a tavalyi bajnoki részvétel alapján lett összeállítva. Így bárki bármelyik kategóriába átjelentkezhet. Aki 2019-ben csak bajnokságok kívül szeretne részt venni a versenyeken, az jelezze felém, hiszen a táblázatban szereplő csapatok automatikusan bekerülnek az összesített versenybe, amit eljönnek az első versenyükre.

Üdvözlettel:

Dravacz Ferenc