Mi a csoda az a túraversenyzés?

Ki ne érezte volna már úgy az erdőben sétálva, hogy ő maga is ennek a nagy, zöld, lélegző organizmusnak a részévé válik az által, hogy egyre mélyebbre és mélyebbre jut a fák rengetegében. A túrázás élménye egyfajta megnyugvást, feltöltődést hoz az erdőjáró életébe és ebből a szemszögből elsőre furcsának tűnhet, hogy hogyan lesz a szemlélődő túrázásból izgalmakkal teli verseny. Pedig aki nem rest túracipőt húzni és belevágni élete első túraversenyébe azt egy életre magával ragadja a túraversenyzés trükkös feladatokkal és tévesztőbójákkal teli élményvilága.

A tájékozódási túraversenyeken a résztvevő csapatok vagy egyéni indulók alapvető feladata az, hogy a térkép segítségével sorban felkeressék a versenypálya előre meghatározott érintési pontjait, valamint teljesítsék az előírt feladatokat és eljussanak a célig. Ez a feladat nem tűnik olyan nehéznek, ha már rendelkezik az illető valamiféle erdőjártassággal, ha azonban első bálozók vagyunk az erdőben akkor nem árt pár hasznos tanács mielőtt nekivágunk.

A versenyző a térkép alapján tájolójával meghatározza, hogy milyen irányban kell elindulni, majd -ugyancsak a tájoló segítségével- megméri, hogy a megkeresendő pont milyen távolságban van. Ezt követően már csak menni kell a már ismert irányba és távolságra, és meg is találtuk a bóját.
Igen ám, de itt jön a dolog cseles része. A túraversenyek sajátossága, hogy ha a keresett pont közelébe érünk nem csak egy bójával találkozhatunk, ami elvileg a pont valódi helyzetét jelölné, hanem úgynevezett álbójákkal is. Ezek a bóják megpróbálják megtréfálni versenyzőnket, amelyek levétele hibapontokkal jár.
Ez az a pillanat, amikor elválik az ocsú a búzától, amikor kiderül, hogy ki milyen jól tájékozódik és milyen ügyesen ismeri ki magát a térképen.

A túraversenyzésben tájfutó térképeket használunk, ami szinte mindent tartalmaz, amit az erdőben fellelhetünk...kivéve az állatokat. Legyen az domb, völgy, árok, ösvény, szikla vagy éppen hangyaboly, az mind-mind jelölve van a tájfutó térképen.
A túraversenyek jól fejlesztik a tájékozódó képességet és az állóképességet. Életkortól, valamint térképes jártasságtól függetlenül mindenki kipróbálhatja magát, hogy hogyan boldogul csapatban vagy éppen egyedül az erdőben egy szál térképpel és tájolóval.

A VERSENYPÁLYÁK KATEGÓRIÁI

A pályák nehézségi foka alapján megkülönböztetünk alapfokú, középfokú és felsőfokú pályákat.

ALAPFOKÚ VERSENY

Ebben a kategóriában az ellenőrző pontok megtalálását turista vagy tájfutó térképre berajzolt pálya segíti.
Ez a „C" kategóriás pálya turista térképen végigjárható, valójában egy könnyű kirándulás, az ellenőrző pontok megtalálását útvonalleírás segíti. Az ellenőrző pontok megtalálásán túl egy kis emlékezőképesség és elméleti kérdések döntenek a versenyben.

A tájfutó térképen tervezett „emelt „C" vagy kincskereső „C" pálya olyan kezdőknek való, akik már ismerik a tájfutó térképet. Az ellenőrző pontok közvetlenül utak mellett találhatók, könnyű átmenetek, lassabb haladási sebesség jellemzik ezt a pályát. Az ellenőrző pontok szöveges megnevezése található a menetutasításon, egyszerűbb feladatok előfordulhatnak (iránymérés, távmérés, könnyű kötelező útvonal). Ez a kategória ideális a tanításra.

KÖZÉPFOKÚ VERSENY

A „B" kategóriás pályák a gyakorlatban - rendezőtől függően - eltérőek. Elméletben jellemzőik: A pontok nem az utak közvetlen közelében találhatók, de még utakon nagyrészt megközelíthetők, vannak tájékozódási feladatok és az ellenőrző pontok között nehezebb átmenetek. Ez a kategória átmenetet képez a kezdők és a profik versenye között. A tájfutó térkép ismerete itt már nagyon ajánlott.

FELSŐFOKÚ VERSENY

Közismert nevén „A" kategória, amelyben 1998. óta országos csapatbajnokságot, 2006. óta pedig országos egyéni bajnokságot hirdetnek meg.

Az ellenőrző pontok nem utak mellett találhatók, az átmenetek, útvonalválasztások alapos gondolkodást igényelnek. A tájékozódási tudást segítő feladatok: szerkesztés, iránymérés, irányfésű, távolságmérés, kötelező útvonal, poligon, itiner.

Ha kedvet kaptál, hogy elindulj egy túraversenyen érdemes végig böngészni a honlapunk nyújtotta hasznos információkat, amelyek megismertetnek a tájfutó térkép és a tájoló használatával.
Ezek után nincs is más dolgod, mint kiválasztani a neked megfelelő versenyhelyszínt a versenynaptárból, valamint a neked megfelelő kategóriát és irány az erdő.

Viszlát a következő túraversenyen! 