Ismerkedj meg a térképpel

A térkép

A térkép olyan rajz, amely a Földet, vagy annak egy bizonyos részét felülnézetben ábrázolja. A földfelület egy meghatározott darabját terepnek nevezzük. A térkép tehát a terep hű mása. A tájfutó térképek a terep domborzati viszonyait – hegyek és völgyek váltakozását –, a vizeket, utakat, a különböző tereptárgyakat, a növényzetet és a terep járhatóságát különböző színű jelekkel ábrázolják. A tájfutó térképeken használt térképjeleket az egységes tájfutó jelkulcs tartalmazza. A tájfutó térkép részletesebb mint az ismert turistatérképek.

A domborzat ábrázolása


A domborzat ábrázolása szintvonalakkal történik. A szintvonalak lényegét úgy érthetjük meg legkönnyebben, ha elképzeljük, hogy a hegyoldalban egymástól egyenlő, néhány méteres távolságban - ezt hívjuk a térképeknél alapszintköznek - egymás felett vízszintesen képzeletbeli vonalakat húzunk, amelyek az egyenlő magasságú pontokat kötik össze. Ha ezeket felülről lefényképezzük és így nézzük meg újra, akkor önmagukban záródó görbe vonalakat kapunk, amelyek pontosan követik a hegyek alakját. A tájékozódás megkönnyítése érdekében minden ötödik szintvonalat megvastagítanak, és ezeket hívjuk főszintvonalnak. Minél meredekebb a terep, a szintvonalak annál közelebb helyezkennek el egymáshoz, illetve minél lankásabb, annál távolabb kerülnek egymástól. A tájfutó térképeknél az alapszintköz 5 méter, de sík terepeken, pl. az alföldön ez lehet 2,5 méter is.

A térkép méretaránya


A tájfutó térképek leggyakoribb méretaránya az 1:15.000, illetve az 1:10.000. Ez azt jelenti, hogy 1 milliméter a térképen 15, illetve 10 méter a valóságban. Ha a terep nagyon részletes, akkor a térkép könyebb olvashatósága érdekében szokták még az 1:7.500 méretarányt is alkalmazni. Városi környezetbe az alkalmazott méretarány az 1:4.000 és az 1:5.000.

A térképjelek


A térképen a szintvonalak és egyéb domborzati jelek színe: barna
A sziklák és kövek jeleinek színe: fekete
A patakokat, tavakat, forrásokat, kutakat, stb. a vízrajzi jelek ábrázolják. A vízrajzi jelek színe: kék
Az utakat, erdővágásokat, különböző tereptárgyakat (épület, magasles, etető, határkő, stb.) ábrázoló jeleket összefoglaló néven a térkép síkrajzának nevezzük. A síkrajzi jelek színe: fekete
A réteket, tisztásokat, művelt területeket sárga színnel, a terep járhatóságát három különböző árnyalatú zöld színnel jelölik. Ezeket a jeleket összefoglaló néven terepfedezeti jeleknek nevezzük

Miből áll a tájfutótérkép?