Helyszín és időpont: Bátaapáti, 2017. március 25. (szombat)

ORSZÁGOS TERMÉSZETJÁRÓ TÁJÉKOZÓDÁSI CSAPATBAJNOKSÁG

 1. forduló
Elérzékenyülés helyett: Húsz év sok idő. Az eddigi 19 verseny helyszínei az Ürgemező, a Szekszárdi-dombság, a Geresdi-dombság és a Mecsek jobbnál jobb területei voltak. A területi változatosság mellett biztosítottuk az időjárás (félméteres hó és meleg tavasz közötti) teljes színpalettáját is. Ugyanilyen vehemenciával törekedtünk arra, hogy a pályák, a pontok, feladatok is érdekesek, lehetőség szerint pozitívan emlékezetesek legyenek.

A jubileumi, de minden pátoszt és ünnepélyességet nélkülöző versenyünkre visszatérünk egyik korábbi helyszínünkre, Bátaapátiba, egy leheletnyivel kibővített térképre. (Legalább a térképrajt miatt nem kell aggódni.) Reméljük, a 2017-es verseny nem marad el a korábbiaktól: semmi extra, csak a szokásos. 2008 és 2011 között izgalmas és (tudjuk, mit szerénykedjünk) felejthetetlen versenyeket rendeztünk a térségben. A táj még mindig csodálatosan szép, és a meredek domboldalak még mindig komoly kihívást jelentenek versenyzőknek és rendezőknek egyaránt. Azt idén sem ígérjük, hogy a verseny könnyű lesz, de a szokásos jó hangulat érdekében mindent megteszünk.

A verseny célja: A túraversenyzés népszerűsítése, versenyzési lehetőség biztosítása azoknak a természetjáróknak, akik eme szabadidős elfoglaltságra érdeklődést mutatnak. Országos túraverseny rendszeres megrendezése Tolna megyében. Az országos bajnoki kategóriák mellett a versenyzés megismertetése a fiatal turistákkal és a kíváncsi kezdő felnőttekkel, családokkal.

A verseny helye és ideje: 2017. március 25. (szombat) Találkozó, rajt: Bátaapáti, Petőfi utca, Közösségi ház (TEIT ház)
Az első rajt 8 órakor, az utolsó 10 óra 30 perckor lesz.

A találkozó helyszíne megközelíthető: Gépkocsival: Bátaapáti központjából déli irányban nyílik a Petőfi utca. A rajt helyszíne a központtól kb. 200 m. Tömegközlekedéssel érkezők: A menetrendszerű autóbuszok a falu központjáig közlekednek. Különjáratú buszt indítunk Paks, CsDKK parkoló (7:30 ) – Szekszárd autóbusz pályaudvar (8:00 ) útvonalon, ez a busz az eredményhirdetést követően visszaútban is igénybe vehető. (Ez a verseny után természetesen a szokásos alkalmazkodást igényli a többi túratárssal szemben.)
Az utazási hozzájárulás mértéke 500 Ft/fő, melyet a buszon kell átadni a busz demeteres/önkéntes kísérőjének. Kérjük, hogy a szállítást igénylők a nevezésben igényüket előre jelezzék.

Rendezők DEMETER Dél-Mezőföld Természetbarát Egyesület és Atomerőmű SE Természetjáró Szakosztálya

Versenybizottság:
Elnöke: Jakab Albert 20/431-81-12
MTSZ versenybíró: Bacsó Nándor
Tagok: Jakab Éva 20/31-44-650 Török Erzsébet Tel.: 30/951-2031 Péter Imre e-mail: heraalap@t-online.hu Decsi Béla Ellenőrző bíró: Kókai Péter

A verseny formái és kategóriái:
Bontott távú, kötött menetsebességes, felső-, közép- és alapfokú egyfordulós, nappali természetjáró tájékozódási túraverseny.

A, A/36, A/50, A/60-70 kategóriák: Felsőfokú: tájfutótérképen, tájékozódási feladatokkal nehezített versenypályák, 2-4 fős csapatok részére, a megfelelő életkori kategóriákkal. (Távok: 8, 8, 6 és ~5 km, szintek: 500, 500, 400, 400 m. Az „A” és „A36” kategóriák azonos pályán, de különböző menetsebességgel haladnak, az „A/60-70-80” kategóriában a három korosztály azonos pályán, de különböző menetsebességgel versenyez)

„B” kategória: Középfokú: tájfutótérképen, kevés tájékozódási feladattal nehezített versenypályák, 2-4 fős csapatok részére. (Táv: 7 km, szint: 500 m.) (Külön díjazzuk a felnőtt és az IFI kategóriákat.) Kincskereső (tájfutótérképes)

C kategória: Alapfokú: tájfutótérképen, bontott távú verseny (2-4 fős csapatok részére), az időmérő állomások között kötött menetidővel, közvetlenül utak mellett található ellenőrző pontokkal + elméleti kérdések megoldása. Alapszintű tájékozódási feladatok megoldása szükséges. (Táv: 7 km, szint: 400 m.) (Külön díjazzuk a felnőtt és az IFI kategóriákat.)

Kiránduló (turistatérképes) C kategória: Alapfokú: turistatérképen, útvonalleírással segített, bontott távú verseny (2-5 fős csapatok részére), az időmérő állomások között kötött menetidővel + elméleti kérdések megoldása. A „kiránduló C” kategória végig jelzett turistaúton halad. (Táv: 10 km, szint: 400 m.) (Külön díjazzuk a felnőtt és az IFI kategóriákat.)

IFI-nek számít a csapat „B” kategóriában, ha a csapat minden tagja 19 év alatti, „eC” és „kC” kategóriákban, ha a csapat minden tagja 15 év alatti. Lehetőség van a kiránduló C kategória pályáját túravezetővel, csapatosan teljesíteni, ilyen irányú igényt kérjük a nevezésben előzetesen jelezni. A csapat tervezett indulási ideje: 9 óra. (Amikor a busz beérkezik.)

Családi kategória: A kisbaba generáció túraversenyzésre való hajlama miatt idén is megrendezzük ezt a kategóriát, nehogy már a legkisebbek ne tudjanak versenyezni. A családi kategóriában olyan családokat várunk, ahol a legkisebb túraversenyző 6 évesnél fiatalabb. A távot és a szintidőt hozzájuk méretezzük, lesz idő nézelődésre, de természetesen nem maradnak el a bóják a szúróbélyegzővel ezen a pályán sem. Tájfutótérképen, részben útvonalleírással támogatott, bontott távú verseny (2-6 fős csapatok részére), az időmérő állomások között kötött menetidővel + elméleti kérdések megoldása. (Táv: 2-3 km, szint: 200 m alatt.)

Nevezés, nevezési díj: Előzetes nevezési lehetőség 2017. március 20-ig írásban: e-mail: jakab.albert@dmtr.hu

Kérjük, hogy a nevezésben az alábbi adatokat adjátok meg: csapatnév, kategória, versenyzők száma, plusz térkép igény, szállítási igény. Érdeklődni telefonon: (20)431-81-12 és (20)314-46-50.
A verseny nevezési díja: határidőre beérkezett nevezés esetén 800 Ft / fő helyszíni nevezés esetén mindenkinek 1.000 Ft / fő 6 éves kor alatt nincs A nevezési díjat a verseny helyszínén, indulás előtt kell befizetni.

Térképek:
A versenyen minden A és B kategóriás csapat két darab berajzolt térképet kap (2015–16-os helyesbítés, M 1:10 000, alapszintköz: 5 m). A két darab térképen kívül, előzetesen jelzett igény szerint plusz, berajzolt, de szúratlan térképet térítés ellenében biztosítunk. A plusz térkép ára: 300 Ft/db.
A Kincskereső C kategória csapatai csapatonként egy-egy tájfutótérképet kapnak. Előzetes kérés alapján plusz egy térkép kérhető. A kiránduló C kategóriában saját turistatérkép javasolt.

Kötelező felszerelés:
Tájoló, íróeszköz, óra, elsősegély csomag. Az A és B kategóriáknál körző, vonalzó is. Minden kategóriában ajánlott a Szekszárdi-dombság turistatérkép. „Kiránduló C” kategóriában a Szekszárdi-dombság turistatérkép kötelező.

Ajánlott irodalom:
Nincs. Úgysem onnan kérdeznénk. A CÉ kategóriák elméleti kérdései részben tájékozódási ismeretekről, részben jellemzően a verseny helyszínének állat- és növényvilágáról, nevezetességeiről szólnak. Ha nagyon ráérünk, nem riadunk vissza valami gyakorlatias számítási, térképismereti kérdés kidolgozásától sem.

Kiegészítő rendelkezések:
Vitás esetekben irányadó a Magyar Természetbarát Szövetség Versenyszabályzata (2007. évi módosított kiadás). Óvás – írásban, a csapat célba érkezését követő egy órán belül nyújtható be a versenybíróság elnökéhez, az óvási díj, 3.000 Ft egyidejű megfizetésével. A versenyen való induláshoz sportorvosi engedély nem szükséges, a versenyen mindenki saját felelősségére indul. Kártérítés a verseny rendezőitől semmilyen címen nem igényelhető.

Díjazás:
Kategóriánként az első, második és harmadik helyezést elért csapatok egyedi tervezésű érem és oklevél díjazásban részesülnek. Minden kategória első helyezett csapata véglegesen elnyeri a kategóriájának megfelelő egyedi készítésű kupát. A rendezők fenntartják a jogot, hogy kevés induló esetén, az értékelésben kategória-összevonást alkalmazzanak. Az eredményhirdetés tervezett időpontja délután 4–fél 5 óra. A versenyen induló minden résztvevő megkapja a verseny jelvényét.

Szolgáltatások:
– a versenyközpontban csomagmegőrzés,
– a célban meleg ital, zsíros kenyér (kérjük, hozzatok saját bögrét magatokkal, így együtt is teszünk valamit a környezetvédelemért).

 A tejles versenykiírás itt olvasható: