Helyszín, időpont: Solymár, Szarvas-hegy, 2017. május 27., szombat

ORSZÁGOS TERMÉSZETJÁRÓ TÁJÉKOZÓDÁSI CSAPATBAJNOKSÁG  6. forduló
ORSZÁGOS KÖZÉPFOKÚ TÁJÉKOZÓDÁSI TÚRABAJNOKSÁG 9. forduló
BUDAPESTI TÁJÉKOZÓDÁSI TÚRABAJNOKSÁG 8. forduló

A verseny rendezője: A Gémes Természetjáró Egyesület

A verseny célja: A tájékozódási túraversenyzés népszerűsítése, illetve lehetőséget szeretnénk biztosítani kezdőknek és haladóknak, gyerekeknek, felnőtteknek, családoknak, baráti társaságoknak és iskolai csapatoknak egy olyan versenyen való részvételre, ahol baráti hangulatban tájékozódási ismereteiket próbára tehetik. A versenyzők a tudásszintjüknek megfelelően 3 különböző szintű (felsőfokú, középfokú és alapfokú pályán) mérhetik össze erejüket.

A verseny meghatározása: Nyílt, egyfordulós, nappali, felső-, közép- és alapfokú (A, B, C), bontott távú, kötött menetsebességes, gyalogos természetjáró tájékozódási túraverseny.

A verseny bemutatása: Bontott távú, kötött menetsebességes tájékozódási túraverseny. A versenyen résztvevőknek tájfutó térképen bejelölt ellenőrző pontokat kell felkeresni meghatározott sorrendben, a megadott menetidők betartásával. A versenyen időmérő állomások is lesznek. Az ellenőrző pontok érintésének a sorrendje kötelező. A versenyen tájékozódással kapcsolatos feladatok is lesznek.

A verseny időpontja: 2017. május 27. szombat

A verseny helyszíne: Solymár, Szarvas-hegy
Indító állomás (rajt – cél egy helyen): A Solymári Szarkavár parkolója

Megközelíthető:
Tömegközlekedéssel: A Hűvösvölgyi buszállomásról induló 64, 64A, 164 és 264-es számú autóbuszokkal a Solymár, községháza megállónál kell leszállni. Majd a Várhegy utcán kell végig sétálni. (kék színnel jelölve a térképen)

Autóval: Solymáron belül a rajt-cél javasolt megközelítését a térképen pirossal jelöltük. Mátyás király út → Vasút utca → Major utca. Az autóval érkezők a Szarkavár közelében lévő parkolóban tudnak parkolni.

Indítás: 8:00 – 10:30 óra között folyamatosan

Előnevezés: A Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságba és az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságba benevezett csapatok számára nincs szükség előnevezésre.
A felsőfokú versenyre benevező csapatok Horváth Andrásnál   (horvath.andras@microsec.hu) jelentkezzenek.

Nevezési határidő: 2017. május 22, hétfő

Nevezési díj: 500 Ft/fő. 14 év alatt gyerekek számára a verseny ingyenes. A nevezési díjat a helyszínen, készpénzzel kell befizetni. A számla igényt a helyszínen, a befizetéskor kell jelezni.

Versenybíróság:

Elnökök:
Dravecz Ferenc (f.dravecz@gmail.com)
Horváth András  (horvath.andras@microsec.hu)

Pályakitűző:
Dravecz Ferenc (alapfok és középfokú pálya)
Horváth András (felsőfokú pálya)

Ellenőrző bíró: Dalos Mihály
Tagok: Lehoczki Zoltán, Szalai László, Farkas Sándor, Szabó Zsuzsanna
MTSZ ellenőr: Jakab Albert (jakab.albert@dmtr.hu) Tel: +36 (20) 431 8112

A versenyek nehézségi foka:

Felsőfokú verseny (A):
Az A, A/36, A/50, A/60, A/70 kategória felsőfokú, külön feladatokkal nehezített, versenypálya. Az a csapat, amelyik az OTTCsB-be külön benevezett, a kategóriájának megfelelő bajnoki helyezésben is részesül. A bajnoki nevezés megjelölését a versenyzőkartonon a csapatvezető adja meg!

Az A  kategóriába nevezhet bárki korra és nemre tekintet nélkül, aki a kategória menetutasításában adott feladatot teljesíteni kívánja.
Az A/36  kategóriába nevezhető az a csapat, amely tagjainak legalább a fele 36 éves vagy idősebb.
Az A/50  kategóriában a csapat tagjainak legalább a fele 50 éves vagy idősebb.
Az A/60  kategóriában a csapat tagjainak legalább a fele 60 éves vagy idősebb.
Az A/70  kategóriában a csapat tagjainak legalább a fele 70 éves vagy idősebb.

Középfokú verseny (B):
A B kategória középfokú verseny, tájfutó térképen, kevés külön tájékozódási feladattal. A B kategóriába nevezhet bárki korra és nemre tekintet nélkül, aki a kategória menetutasításában adott feladatot teljesíteni akarja. A B kategóriában versenyzők, amennyiben a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságban és az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságban is részt vesznek, az elért eredményükkel abban is értékelésre kerülnek.

Alapfokú verseny (C):
A verseny tájoló ismerete nélkül is teljesíthető és nincs szükség különösebb. előképzettségre, de a tájfutó térképet ismerni kell. A versenypályán tájfutó térkép segítségével kell végig haladni. A verseny során jelzett turistaúton és jelzetlen, de jól járható, térképen is jelzett utakon kell haladni. Tájékozódással kapcsolatos feladatok is lehetnek (pl. távolságfésű, távolságmérés, iránymérés stb.)

Térkép: Solymár, Szarvas-hegy 1:10 000 méretarányú, 5 m alapszintközű, színes tájfutó térkép. A versenyen minden csapat 1 db, a felsőfokú versenyen 2 db berajzolt versenytérképet kap. Szkennelt, színes, kiszúrt térképet minden csapattag kérhet előzetes nevezéssel.

versenypályatávszintemelkedéstervezett verseny időtervezett ellenőrző pont
alapfokú pálya (C)6200 m165 m155 perc30
középfokú pálya (B)7300 m350 m200 perc34
felsőfokú pálya

(A, A/36, A/50)

6500 m350 m160-200 perc27
felsőfokú pálya

(A/60, A/70, A/80)

5800 m270 m200-260 perc22

Csapat létszám: Valamennyi kategóriában 2-5 fő. A középfokú kategóriában egyéni indulás is lehetséges.

Versenykategóriák:

I. felsőfokú kategória

a)     A, A/36 és A/50 kategória
b)    A/60, A/70 és A/80 kategória

II. középfokú kategória

a)    Középfokú bajnokság A csoport
b)    Középfokú bajnokság B csoport
c)    Középfokú bajnokság családi kategória

III. alapfokú kategória

Megjegyzés: Kevés számú csapat indulása esetén (minimum 5 csapat) a versenykategóriák összevonásának jogát fenntartjuk.

Kötelező felszerelés: Csapatonként íróeszköz, óra, megfelelő mennyiségű innivaló és tájoló (ÉK-i 360 fokos). Felsőfokú kategóriákban szerkesztéshez szükséges eszközök (körző, vonalzó).

Óvás, észrevételezés: Az alapfokú és középfokú versenyek végeredményével kapcsolatos észrevétellel vagy óvással Dravecz Ferenchez, a felsőfokú versenyekkel kapcsolatos észrevételekkel Horváth Andráshoz kell fordulni. Az óvást kizárólag írásban (e-mailben vagy levélben) lehet benyújtani, „óvás” megjelöléssel. Az óvás díja 3000 Ft. Az elfogadott óvás díját visszatérítjük.

Díjazás: Minden kategória első három helyezettje érem díjazásban részesül. Az I. helyezett csapatok kategóriánként elnyerik a Gyermeknap Kupát (nem vándor kupa).

Szolgáltatás: A célban csokoládé, ásványvíz, zsíros kenyér.

Eredményhirdetés és díjkiosztás: A helyszínen csak a felsőfokú kategóriák eredményhirdetésére kerül csak sor. Az alapfokú és a középfokú versenyek eredményét elektronikusan két héten belül megküldjük.

Megjegyzés: A versenyen bármilyen távolságmérő eszköz (mérőszalag, GPS) használata tilos. A célban minden csapatnak jelentkezni kell, még ha fel is adta a versenyt, vagy kifutott a szintidőből. A versenyen mindenki a saját felelősségére indul. Kártérítés a verseny rendezőitől nem igényelhető.

A versenyt a Pest Megyei Kormányhivatal és a Pilisi Parkerdő Zrt. is engedélyezte. Minden versenyzőt kérünk a növények és az állatok védelmére, az erdei létesítmények és az erdő csendjének a megóvására! A szemetelés és a tűzgyújtás tilos, a dohányzást kérjük mellőzni!

További információk:

Dravecz Ferenc                                        Horváth András
mobil: +36 (20) 288-6223                         mobil: +36 (30) 311-2748
e-mail: f.dravecz@gmail.com                   e-mail: horvath.andras@microsec.hu

Honlapok:  www.turaversenyek.hu
www.tajbpbajn.x3.hu
www.gemeste.hu

Várunk szeretettel minden természetet szerető, túrázást kedvelő gyermeket, felnőttet, baráti társaságot, iskolai csapatot, családot, kezdőket és gyakorlott versenyzőket, tájfutókat. Egyszóval mindenkit, aki próbára szeretné tenni a tájékozódási képességét.

Szép időt és kellemes versenyzést kívánunk!
Rendezőség