Helyszín, időpont: Nagykovácsi, Sebestyén domb; 2018. május 26., szombat

ORSZÁGOS TERMÉSZETJÁRÓ TÁJÉKOZÓDÁSI CSAPATBAJNOKSÁG 5. forduló
ORSZÁGOS KÖZÉPFOKÚ TÁJÉKOZÓDÁSI TÚRABAJNOKSÁG 7.  forduló
BUDAPESTI TÁJÉKOZÓDÁSI TÚRABAJNOKSÁG 7. forduló

Versenykiírás

A verseny rendezője: A Gémes Természetjáró Egyesület

A verseny célja: A tájékozódási túraversenyzés népszerűsítése, illetve lehetőséget szeretnénk biztosítani kezdőknek és haladóknak, gyerekeknek, felnőtteknek, családoknak, baráti társaságoknak és iskolai csapatoknak egy olyan versenyen való részvételre, ahol baráti hangulatban tájékozódási ismereteiket próbára tehetik. A versenyzők a tudásszintjüknek megfelelően 3 különböző szintű (felsőfokú, középfokú és alapfokú pályán) mérhetik össze erejüket.

A verseny meghatározása: Nyílt, egyfordulós, nappali, felső-, közép- és alapfokú (A, B, C), bontott távú, kötött menetsebességes, gyalogos természetjáró tájékozódási túraverseny.

A verseny bemutatása: Bontott távú, kötött menetsebességes tájékozódási túraverseny. A versenyen résztvevőknek tájfutó térképen bejelölt ellenőrző pontokat kell felkeresni meghatározott sorrendben, a megadott menetidők betartásával. A versenyen időmérő állomások is lesznek. Az ellenőrző pontok érintésének a sorrendje kötelező. A versenyen tájékozódással kapcsolatos feladatok is lesznek.

A verseny időpontja: 2018. május 26. szombat

A verseny helyszíne: Nagykovácsi, Sebestyén domb
Indító állomás (rajt – cél egy helyen): Nagykovácsi, Szent Sebestyén kápolnánál


Megközelíthető:
Tömegközlekedéssel: A Hűvösvölgyi buszállomásról induló 63-as számú autóbuszról a Nagykovácsi, Sebestyéndomb megállónál kell leszállni. Majd kb. 100 méter gyaloglás Nagykovácsi irányába a kápolnáig.
Autóval: A kápolna melletti réten lehet parkolni.

Indítás: 8:00 – 10:30 óra között folyamatosan

Előnevezés: A Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságba és az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságba benevezett csapatok számára nincs szükség előnevezésre.
A felsőfokú versenyre benevező csapatok Horváth Andrásnál   (horvath.andras@microsec.hu) jelentkezzenek.
Nevezési határidő: 2018. május 22, kedd
Nevezési díj: 500 Ft/fő. 14 év alatt gyerekek számára a verseny ingyenes. A nevezési díjat a helyszínen, készpénzzel kell befizetni. A számla igényt a helyszínen, a befizetéskor kell jelezni.

Versenybíróság:
Elnök: Dravecz Ferenc (f.dravecz@gmail.com)
Pályakitűző: Dravecz Ferenc (alapfok és középfokú pálya), Horváth András (felsőfokú pálya)
Ellenőrző bíró: Dalos Mihály
Tagok: Lehoczki Zoltán, Szalai László, Farkas Sándor, Szabó Zsuzsanna, Draveczné Nagy Mária
MTSZ ellenőr: Mórocz Imre (i.morocz@chello.hu), Tel: +36 (30) 670-5689

A versenyek nehézségi foka:
Felsőfokú verseny (A):
Az A, A/36, A/50, A/60, A/70 kategória felsőfokú, külön feladatokkal nehezített, versenypálya. Az a csapat, amelyik az OTTCsB-be külön benevezett, a kategóriájának megfelelő bajnoki helyezésben is részesül. A bajnoki nevezés megjelölését a versenyzőkartonon a csapatvezető adja meg!

Az A  kategóriába nevezhet bárki korra és nemre tekintet nélkül, aki a kategória menetutasításában adott feladatot teljesíteni kívánja.
Az A/36  kategóriába nevezhető az a csapat, amely tagjainak legalább a fele 36 éves vagy idősebb.
Az A/50  kategóriában a csapat tagjainak legalább a fele 50 éves vagy idősebb.
Az A/60  kategóriában a csapat tagjainak legalább a fele 60 éves vagy idősebb.
Az A/70  kategóriában a csapat tagjainak legalább a fele 70 éves vagy idősebb.

Középfokú verseny (B):
A B kategória középfokú verseny, tájfutó térképen, kevés külön tájékozódási feladattal. A B kategóriába nevezhet bárki korra és nemre tekintet nélkül, aki a kategória menetutasításában adott feladatot teljesíteni akarja. A B kategóriában versenyzők, amennyiben a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságban és az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságban is részt vesznek, az elért eredményükkel abban is értékelésre kerülnek.

Alapfokú verseny (C):
A verseny tájoló ismerete nélkül is teljesíthető és nincs szükség különösebb előképzettségre, de a tájfutó térképet ismerni kell. A versenypályán tájfutó térkép segítségével kell végig haladni. A verseny során jelzett turistaúton és jelzetlen, de jól járható, térképen is jelzett utakon kell haladni. Tájékozódással kapcsolatos feladatok is lehetnek (pl. távolságfésű, távolságmérés, iránymérés stb.)

Térkép: Nagykovácsi, Sebestyén domb 1:10 000 méretarányú, 5 m alapszintközű, színes tájfutó térkép. A versenyen minden csapat 1 db, a felsőfokú versenyen 2 db berajzolt versenytérképet kap. Szkennelt, színes, kiszúrt térképet minden csapattag kérhet.

versenypályatervezett távtervezett szintemelkedéstervezett verseny időtervezett ellenőrző pont
felsőfokú pálya

(A, A/36, A/50)

7900 m345 m 200-260 perc24
felsőfokú pálya

(A/60, A/70, A/80)

6000 m300 m210-280 perc19
középfokú pálya (B)7760 m285 m200 perc31
alapfokú pálya (C)7270 m275 m195 perc29

Csapat létszám: Valamennyi kategóriában 2-5 fő. A középfokú kategóriában egyéni indulás is lehetséges.

Versenykategóriák:
I. felsőfokú kategória
a)     A, A/36 és A/50 kategória
b)    A/60, A/70 és A/80 kategória

II. középfokú kategória
a)    Középfokú bajnokság A csoport
b)    Középfokú bajnokság B csoport
c)    Középfokú bajnokság családi kategória

III. alapfokú kategória

Megjegyzés: Kevés számú csapat indulása esetén (minimum 5 csapat) a versenykategóriák összevonásának jogát fenntartjuk.

Kötelező felszerelés: Csapatonként íróeszköz, óra, megfelelő mennyiségű innivaló (a terepen nincs vízvételi lehetőség) és tájoló (ÉK-i 360 fokos). Felsőfokú kategóriákban szerkesztéshez szükséges eszközök (körző, vonalzó), Budai-hegység túristatérkép.
Óvás, észrevételezés: Az alapfokú és középfokú versenyek végeredményével kapcsolatos észrevétellel vagy óvással Dravecz Ferenchez, a felsőfokú versenyekkel kapcsolatos észrevételekkel Horváth Andráshoz kell fordulni. Az óvást kizárólag írásban (e-mailben vagy levélben) lehet benyújtani, „óvás” megjelöléssel. Az óvás díja 3000 Ft. Az elfogadott óvás díját visszatérítjük.
Díjazás: Minden kategória első három helyezettje érem díjazásban részesül. Az I. helyezett csapatok kategóriánként elnyerik a Gyermeknap Kupát (nem vándor kupa).
Szolgáltatás: A célban csokoládé, ásványvíz, zsíros kenyér.
Eredményhirdetés és díjkiosztás: A helyszínen csak a felsőfokú kategóriák eredményhirdetésére kerül csak sor. Az alapfokú és a középfokú versenyek eredményét elektronikusan két héten belül megküldjük.
Megjegyzés: A versenyen bármilyen távolságmérő eszköz (mérőszalag, GPS) használata tilos. A célban minden csapatnak jelentkezni kell, még ha fel is adta a versenyt, vagy kifutott a szintidőből. A versenyen mindenki a saját felelősségére indul. Kártérítés a verseny rendezőitől nem igényelhető.

További információk:
Dravecz Ferenc, mobil: +36 (20) 288-6223, e-mail: f.dravecz@gmail.com
Horváth András, mobil: +36 (30) 311-2748, e-mail: horvath.andras@microsec.hu
Honlapok:  www.turaversenyek.hu  www.tajbpbajn.x3.hu  www.gemeste.hu

Várunk szeretettel minden természetet szerető, túrázást kedvelő gyermeket, felnőttet, baráti társaságot, iskolai csapatot, családot, kezdőket és gyakorlott versenyzőket, tájfutókat. Egyszóval mindenkit, aki próbára szeretné tenni a tájékozódási képességét.

Szép időt és kellemes versenyzést kívánunk!
Rendezőség