Helyszín, időpont: Budapest, Hárs-hegy; 2020. szeptember 26., szombat
ORSZÁGOS KÖZÉPFOKÚ TÁJÉKOZÓDÁSI TÚRABAJNOKSÁG 10. FORDULÓ

Versenykiírás

A verseny rendezője: A Gémes Természetjáró Egyesület

A verseny célja: A tájékozódási túraversenyzés népszerűsítése, illetve lehetőséget szeretnénk biztosítani kezdőknek és haladóknak, gyerekeknek, felnőtteknek, családoknak, baráti társaságoknak és iskolai csapatoknak egy olyan versenyen való részvételre, ahol baráti hangulatban tájékozódási ismereteiket próbára tehetik. A versenyzők a tudásszintjüknek megfelelően 3 különböző szintű pályán (felsőfokú, középfokú és családi (emeltszintű alapfokú)) mérhetik össze erejüket.

A verseny meghatározása: Nyílt, nappali, felső-, közép- és emeltszintű alapfokú (A, B, eC), bontott távú, kötött menetsebességes, gyalogos természetjáró tájékozódási túraverseny.

A verseny bemutatása: Bontott távú, kötött menetsebességes tájékozódási túraverseny. A versenyen résztvevőknek tájfutó térképen bejelölt ellenőrző pontokat kell felkeresni meghatározott sorrendben, a megadott menetidők betartásával. A versenyen időmérő állomások is lesznek. Az ellenőrző pontok érintésének a sorrendje kötelező. A versenyen tájékozódással kapcsolatos feladatok is lesznek.

A verseny időpontja: 2020. szeptember 26.

A verseny helyszíne: Budapest, Hárs-hegy

Indító állomás (rajt – cél egy helyen): Budapest, Szépjuhászné-ligeti játszótér
GPS koordináták: N47.52740   E18.95472

Megközelíthető:
Tömegközlekedéssel: A Széll Kálmán térről induló 22 és 22A számú autóbuszokkal a Szépjuhászné, Gyermekvasút megállóig kell utazni.
Autóval: A Szépjuhászné-ligeti-játszótér vagy a Szépjuhászné Gyermekvasút állomás előtti patkolóban lehet parkolni.

Indítás: 8:00 – 10:30 óra között folyamatosan

Előnevezés, nevezési határidő: Az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságba benevezett csapatok számára nincs szükség előnevezésre. A felsőfokú versenyre benevező csapatok Horváth Andrásnál (horvath.andras@microsec.hu) jelentkezzenek 2020. szeptember 22-ig. A térképek száma miatt fontos az előnevezés

Nevezési díj: ingyenes

Versenybíróság:
Elnök: Dravecz Ferenc (f.dravecz@gmail.com)
Pályakitűzők: Dravecz Ferenc (családi és középfokú pálya); Horváth András (felsőfokú pálya)
Tagok: Lehoczki Zoltán, Szalai László, Farkas Sándor, Szabó Zsuzsanna

A versenyek nehézségi foka:

Felsőfokú verseny (A):
2-4 fős csapatok részére. Többszínnyomású tájfutó térkép, tájékozódási feladatokkal nehezített verseny. Az A-A/36-A50 kategóriák, illetve az A/60-A/70-A/80 kategóriák azonos pályán haladnak, korcsoportjuknak megfelelő menetsebességgel.

Középfokú verseny (B):
A B kategória középfokú verseny, tájfutó térképen, külön tájékozódási feladattal. A B kategóriába nevezhet bárki korra és nemre tekintet nélkül, aki a kategória menetutasításában adott feladatot teljesíteni akarja. A B kategóriában versenyzők, amennyiben az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságban is részt vesznek, az elért eredményükkel külön értékelésre kerülnek.

Családi verseny (eC):
A versenypályán tájfutó térkép segítségével kell végig haladni. Tájoló és tájfutó térkép ismerete szükséges. A verseny során jelzett turistaúton és jelzetlen, de jól járható, térképen is jelzett utakon kell haladni. Tájékozódással kapcsolatos feladatok is lesznek (pl. távolságfésű, távolságmérés, iránymérés stb.).
A családi kategóriába azon csapatok jelentkezését várjuk, akik beneveztek az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság családi kategóriájába. Illetve azon csapatok jelentkezését is várjuk, akik nem neveztek be a családi bajnokságba, de még túl nehéz számukra a középfokú verseny.

Térkép: Hárs-hegy 1:10 000 méretarányú, 5 m alapszintközű, színes tájfutó térkép.

A versenyen minden „A” kategóriában induló csapat 2 berajzolt nyomdai térképet kap. A többi kategóriában a csapatok 1 db eredeti berajzolt versenytérképet kapnak. Ezen felül az „A” kategóriában további berajzolt nyomdai térképet az előzetes jelentkezéssel igénylőknek, térítés ellenében (300 Ft/) tudunk biztosítani.

Valamennyi kategóriában szkennelt, színes, kiszúrt térképet minden csapattag térítésmentesen kérhet.

versenypályatervezett távtervezett szintemelkedéstervezett verseny időtervezett ellenőrző pont
felsőfokú pálya

(A, A/36, A/50)

6640 m350 m160 – 210 p24
felsőfokú pálya

(A/60, A/70, A/80)

5780 m315 m230 – 290 p19
középfokú pálya (B)6770 m270 m214 perc28
családi pálya (eC)6700 m270 m175 perc25

Csapat létszám: „A” kategóriában 2-4, „B” és „eC” kategóriában 2-5 fő. A középfokú kategóriában egyéni indulás is lehetséges.

Versenykategóriák:

I. felsőfokú kategória (A)
a)     A, A/36 és A/50 kategória
b)    A/60, A/70 és A/80 kategória

II. középfokú kategória (B)
a)    Középfokú bajnokság A csoport
b)    Középfokú bajnokság B csoport

III. családi kategória (eC)

Megjegyzés: Kevés számú csapat indulása esetén (minimum 5 csapat) a versenykategóriák összevonásának jogát fenntartjuk.

Kötelező felszerelés: Csapatonként íróeszköz, óra, megfelelő mennyiségű innivaló (a terepen nincs vízvételi lehetőség) és tájoló (ÉK-i 360 fokos). Felsőfokú kategóriákban szerkesztéshez szükséges eszközök (körző, vonalzó). A középfokú és családi kategóriákban nem lesz szerkesztés.

Óvás, észrevételezés:  A családi és a középfokú versenyek végeredményével kapcsolatos észrevétellel vagy óvással Dravecz Ferenchez, a felsőfokú versenyekkel kapcsolatos észrevételekkel Horváth Andráshoz lehet fordulni. Az óvást kizárólag írásban (e-mailben vagy levélben) lehet benyújtani, „óvás” megjelöléssel. Az óvás díja 3000 Ft. Az elfogadott óvás díját visszatérítjük.

Díjazás: Minden kategória első három helyezettje érem díjazásban részesül.
Szolgáltatás: A célban ásványvíz és csoki

Eredményhirdetés: A verseny végeredményét elektronikusan két héten belül megküldjük.

Megjegyzés: A versenyen bármilyen távolságmérő eszköz (mérőszalag, GPS) használata tilos. A célban minden csapatnak jelentkezni kell, még ha fel is adta a versenyt, vagy kifutott a versenyidőből. A versenyen mindenki a saját felelősségére indul. Kártérítés a verseny rendezőitől nem igényelhető.

További információk:

Dravecz Ferenc
mobil: +36 (20) 288-6223
e-mail: f.dravecz@gmail.com

Horváth András
mobil: +36 (30) 311-2748
e-mail: horvath.andras@microsec.hu

Honlapok:  www.turaversenyek.hu
http://www.tajbpbajn.freeweb.hu/
http://www.gemeste.freeweb.hu

Várunk szeretettel minden természetet szerető, túrázást kedvelő gyermeket, felnőttet, baráti társaságot, iskolai csapatot, családot, kezdőket és gyakorlott versenyzőket, tájfutókat. Egyszóval mindenkit, aki próbára szeretné tenni a tájékozódási képességét.

Szép időt és kellemes versenyzést kívánunk!
Rendezőség