Helyszín, időpont: Lengyel, Annafürdő; 2020. október 17., szombat

ORSZÁGOS KÖZÉPFOKÚ TÁJÉKOZÓDÁSI TÚRABAJNOKSÁG 14. FORDULÓ (Az elmaradt Mátra Kupa miatt a 13. forduló)

Versenykiírás

Bevezető helyett:
Tolna megye népszerű kiránduló helyéről a tavalyi évben tájfutó térkép készült, amit gyorsan ki „kellett” használnunk. Aki eljön, látni fogja, hogy itt tényleg minden együtt van egy kellemes családi kiránduláshoz: mini vadaspark, szarvasokkal és vaddisznókkal, erdei pihenő-tó, Sasfészek kilátó, tanösvények és még egy állandóra telepített tájékozódási pálya, no és persze erdők, dombok, patakok és források és reményeink szerint a BAK idejére már megjelennek a tavaszi virágok is. Versenyezni ilyen körítés mellett igazi csemegének ígérkezik, de aki „csak” kirándulni jön, az sem csalódhat a látnivalókkal kapcsolatban – igen, ezt tavasszal írtuk, Covid előtt. A gyors térkép- és terep-kihasználási gépezetbe is porszem került.
Az eredeti időpontban a versenyünk elmaradt. Örömmel várjuk az új időpontban azokat a túratársakat, versenyzőtársakat, akik szeretnének versengve tájékozódni vagy egy jót túrázni ezekben a rendkívüli időkben. Az erdő ősszel is fantasztikus Annafürdőn. De az új szokások szerint nem csábítunk, egyszerűen csak lehetőséget biztosítunk…

A verseny helye és ideje:
2020. október 17. (szombat)
Találkozó, versenyközpont: Lengyel, Annafürdő, Annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központ
Az első rajt 8 órakor, az utolsó 10 óra 30 perckor lesz.
A találkozó helyszíne:
Lengyel, Annafürdő, GPS koordináták: N46 23.314; E18 22.324
Különjáratú buszt indítunk Paks, CsDKK parkoló (800) – Szekszárd autóbusz pályaudvar (830) – Annafürdő útvonalon, ez a busz az eredményhirdetést követően visszaútban is igénybe vehető. (Ez a verseny után természetesen a szokásos alkalmazkodást igényli a többi túratárssal szemben.)
Versenyünket az MTSZ támogatja, ezért utazási hozzájárulást nem kell fizetni.
A busz létszámkorlátja miatt kérjük, hogy a szállítást igénylők a nevezésben igényüket előre jelezzék. Az utazáshoz ne felejtsetek el maszkot hozni (annak hiányában nem lehet felszállni a buszra).

Rendezők
a DEMETER Dél-Mezőföld Természetbarát Egyesület és
az Atomerőmű SE Természetjáró Szakosztálya

Versenybizottság:
Elnöke: Jakab Albert 20/431-81-12
Tagok: Jakab Éva 20/314-46-50
Pánovics István
Péter Imre
Decsi Béla
Ellenőrző bíró: Kókai Péter

A verseny formái és kategóriái:
Bontott távú, kötött menetsebességes, felső-, közép- és alapfokú egyfordulós, nappali természetjáró tájékozódási túraverseny.

Két A kategória: A–A/36-50 és A/60-70-80:
Felsőfokú: tájfutótérképen, tájékozódási feladatokkal nehezített versenypályák, 2-4 fős csapatok részére, a megfelelő életkori kategóriákkal. (Távok: ∼8,4 és ~6,0 km, szintek: 500 és 300 m. A két kategórián belül életkortól függő eltérő menetsebesség van – az országos bajnoki kiírás és érvényes versenyszabályzat szerint.) Érmeket az életkori kategóriák szerint is osztunk.

„B” kategória:
Középfokú: tájfutótérképen, kevés tájékozódási feladattal nehezített versenypályák, 2-4 fős csapatok részére. (Táv: ∼7 km, szint: 500 m.) (Külön díjazzuk a felnőtt és legalább 3 csapat esetén az IFI kategóriákat.)

Kincskereső (tájfutótérképes) C kategória:
Alapfokú: tájfutótérképen, bontott távú verseny (2-4 fős csapatok részére), az időmérő állomások között kötött menetidővel, közvetlenül utak mellett található ellenőrző pontokkal + elméleti kérdések megoldása. Alapszintű tájékozódási feladatok megoldása szükséges. (Táv: ∼7-8 km, szint: 400 m.) (Külön díjazzuk a felnőtt és legalább 3 csapat esetén az IFI kategóriát.)

Kiránduló (turistatérképes) C kategória:
Alapfokú: turistatérképen, útvonalleírással segített, bontott távú verseny (2-5 fős csapatok részére), az időmérő állomások között kötött menetidővel + elméleti kérdések megoldása. A „kiránduló C” kategória végig jelzett turistaúton halad. (Táv: ∼10 km, szint: 400 m.) (Külön díjazzuk a felnőtt és legalább 3 csapat esetén az IFI kategóriát.)

IFI-nek számít a csapat „B” kategóriában, ha a csapat minden tagja 19 év alatti, „eC” és „kC” kategóriákban, ha a csapat minden tagja 15 év alatti.
Lehetőség van a kiránduló C kategória pályáját túravezetővel, csapatosan teljesíteni, ilyen irányú igényt kérjük a nevezésben előzetesen jelezni. A csapat tervezett indulási ideje: 9.45 óra. (Amikor a busz beérkezik.)

Családi kategória
Tavaly is ezt írtuk: A kisbaba generáció túraversenyzésre való hajlama miatt idén is megrendezzük ezt a kategóriát, nehogy már a legkisebbek ne tudjanak versenyezni. A családi kategóriában olyan családokat várunk, ahol a legkisebb túraversenyző 6 évesnél fiatalabb. A távot és a szintidőt hozzájuk méretezzük, lesz időnézelődésre, de természetesen nem maradnak el a bóják a szúróbélyegzővel ezen a pályán sem. Tájfutótérképen, részben útvonalleírással támogatott, bontott távú verseny (2-6 fős csapatok részére), az időmérő állomások között kötött menetidővel + elméleti kérdések megoldása. A térképen rajta lesz a turistatérkép részlete is.
(Táv: ∼2-3 km, szint: 200 m alatt.) A részvétel a fontos.

Nevezés, nevezési díj:
Előzetes nevezés: 2020. október 12-ig írásban: e-mail: jakab.albert@dmtr.hu
Hálásak vagyunk/leszünk, ha részvételi szándékotokat minél korábban jelzitek, hogy képben legyünk, mennyi résztvevőre számítunk.
Kérjük, hogy a nevezésben az alábbi adatokat adjátok meg:
csapatnév, kategória, versenyzők száma, plusz térkép igény, szállítási igény.
Érdeklődni telefonon: (20) 431-81-12 és (20) 314-46-50.

A verseny nevezési díja:
határidőre beérkezett nevezés esetén 500 Ft / fő
helyszíni nevezés esetén mindenkinek 1.000 Ft / fő
15 éves kor alatt, előnevezés esetén nincs nevezési díj, a vendégeink vagytok

A nevezési díjat a verseny helyszínén, indulás előtt kell befizetni. Helyszíni nevezésre természetesen a maradék térképek erejéig lesz lehetőség.

Térképek:
A versenyen minden A és B kategóriás csapat két darab berajzolt térképet kap (2019-es helyesbítés, M 1:10 000, alapszintköz: 5 m). A két darab térképen kívül, előzetesen jelzett igény szerint plusz, berajzolt térképet térítés ellenében biztosítunk. A plusz térkép ára: 300 Ft/db.
A Kincskereső C kategória csapatai csapatonként egy-egy tájfutótérképet kapnak. Előzetes kérés alapján plusz egy térkép kérhető.
A kiránduló C kategóriában a pályát tartalmazó térképvázlatot adunk, a csapatonkénti saját turistatérkép indokolt.

Kötelező felszerelés:
Tájoló, íróeszköz, óra, elsősegély csomag. Az A és B kategóriáknál körző, vonalzó is.
Minden kategóriában ajánlott a Tolnai-hegyhát turistatérkép.
„Kiránduló C” kategóriában a Tolnai-hegyhát turistatérkép kötelező.

Ajánlott irodalom:
Nincs. Úgysem onnan kérdeznénk. A Cé kategóriák elméleti kérdései részben tájékozódási ismeretekről, részben jellemzően a verseny helyszínének állat- és növényvilágáról, nevezetességeiről szólnak. Ha nagyon ráérünk, nem riadunk vissza valami gyakorlatias számítási, térképismereti kérdés kidolgozásától sem.

Kiegészítő rendelkezések:
Vitás esetekben irányadó a Magyar Természetbarát Szövetség Versenyszabályzata (2010. évi módosított kiadás).
Óvás írásban, a csapat célba érkezését követő egy órán belül nyújtható be a versenybíróság elnökéhez, az óvási díj, 5.000 Ft egyidejű megfizetésével.
A versenyen való induláshoz sportorvosi engedély nem szükséges, a versenyen mindenki saját felelősségére indul. Kártérítés a verseny rendezőitől semmilyen címen nem igényelhető.

Díjazás:
Kategóriánként az első, második és harmadik helyezést elért csapatok érem és oklevél díjazásban részesülnek.
Minden kategória első helyezett csapata véglegesen elnyeri a kategóriájának megfelelő kupát.
Eredményhirdetést a most szokásos sutyiban tartjuk: kategóriánként és a gyülekezést mellőzve.
A versenyen induló minden résztvevő megkapja a verseny jelvényét, továbbá a turisztikai központ emblémájával ellátott poharat.

Szolgáltatások:
– a versenyközpontban csomagmegőrzés,
– a célban csoki, meleg ital, zsíros kenyér helyett valami pandémia-kompatibilis élelem.

Szállás lehetőség:
Aki szeretne több időt a helyszínen tölteni, illetve messziről érkezik, annak a verseny helyszínén turista jellegű szállást tudunk biztosítani 3.500 Ft/fő áron. Ilyen irányú igényeiteket kérjük, jelezzétek az előnevezésben.

Mindenkit szeretettel várunk!
a rendezők:
a Demeter Egyesület és
az Atomerőmű SE Természetjáró Szakosztálya