Helyszín, időpont: Mecsek, Fehérkúti-kulcsosház környéke; 2019. március 30.
GYALOGOS TERMÉSZETJÁRÓ TÁJÉKOZÓDÁSI TÚRAVERSENY
AZ ORSZÁGOS TERMÉSZETJÁRÓ TÁJÉKOZÓDÁSI CSAPATBAJNOKSÁG 1. FORDULÓJA

Bevezető helyett:
Szemfülesek észrevehették: olyan számos alkalommal volt már Bakancsos, hogy idén áttértünk az arabszámos számozásra. Az idei BAK-ra is hívunk minden túraversenyt szeretőt, kicsit és nagyot, fiatalt és szeniort, egyesületet, csapatot, családot, profi tájékozódót, ezzel a sporttal most ismerkedőt, tájfutót, kirándulót. Rajtunk idén sem múlik, hogy egy remek versenyen vegyetek részt, kijelölünk több, különböző nehézségű pályát, mellérakjuk a szokásos körítést – gyertek, versenyezzetek ezen a remek, részben töbörös közép-mecseki terepen.

A verseny célja:
A túraversenyzés népszerűsítése, versenyzési lehetőség biztosítása azoknak a természetjáróknak, akik eme szabadidős elfoglaltságra érdeklődést, lelkesedést mutatnak. Országos túraverseny rendszeres megrendezése Tolna megyében és közelében. Az országos bajnoki kategóriák mellett a versenyzés megismertetése a fiatal turistákkal és a kíváncsi kezdő felnőttekkel, családokkal.

A verseny helye és ideje:
2019. március 30. (szombat)
Találkozó, versenyközpont: Mecsek, Fehér-kúti kulcsosház
Az első rajt 8 órakor, az utolsó 10 óra 30 perckor lesz.

A találkozó helyszíne megközelíthető:
Gépkocsival: A 66-os főútról Árpádtetőnél kell ÉNY felé kanyarodni, a Mecsekháti erdei műútra. A ház behajtóútját majd bója jelzi, és a kocsikat terelő önkéntes segít majd, hogy az időjárás függvényében hol lehet parkolni.
Tömegközlekedéssel érkezők: A Pécsről induló helyijáratú autóbuszok versenyközponthoz legközelebbi megállója a Gesztenyés (Andrásbányavölgy településrész végén), ahonnan a K+-en felfelé jól be lehet melegíteni a verseny előtt.
Különjáratú buszt indítunk Paks, CsDKK parkoló (730) – Szekszárd autóbusz pályaudvar (800) útvonalon, ez a busz az eredményhirdetést követően visszaútban is igénybe vehető. (Ez a verseny után természetesen a szokásos alkalmazkodást igényli a többi túratárssal szemben.)
Az utazási hozzájárulás mértéke 500 Ft/fő, melyet a buszon kell átadni a busz demeteres/önkéntes kísérőjének.
Kérjük, hogy a szállítást igénylők a nevezésben igényüket előre jelezzék.

Rendezők
a DEMETER Dél-Mezőföld Természetbarát Egyesület és
az Atomerőmű SE Természetjáró Szakosztálya

Versenybizottság:
Elnöke: Jakab Albert, 20/431-8112
Tagok: Jakab Éva, 20/314-4650
Török Erzsébet
Péter Imre
Decsi Béla
Ellenőrző bíró: Kókai Péter
MTSZ versenybíró: Bacsó Nándor, 30/951-2036, banan36@t-online.hu

A verseny formái és kategóriái:
Bontott távú, kötött menetsebességes, felső-, közép- és alapfokú egyfordulós, nappali természetjáró tájékozódási túraverseny.

Két A kategória: A–A/36-50 és A/60-70-80:
Felsőfokú: tájfutótérképen, tájékozódási feladatokkal nehezített versenypályák, 2-4 fős csapatok részére, a megfelelő életkori kategóriákkal. (Távok: 8 és ~5 km, szintek: 500 és 300 m. A két kategórián belül életkortól függő eltérő menetsebesség van – az országos bajnoki kiírás és érvényes versenyszabályzat szerint.)

„B” kategória:
Középfokú: tájfutótérképen, kevés tájékozódási feladattal nehezített versenypályák, 2-4 fős csapatok részére. (Táv: 7 km, szint: 500 m.) (Külön díjazzuk a felnőtt és legalább 3 csapat esetén az IFI kategóriákat.)

Kincskereső (tájfutótérképes) C kategória:
Alapfokú: tájfutótérképen, bontott távú verseny (2-4 fős csapatok részére), az időmérő állomások között kötött menetidővel, közvetlenül utak mellett található ellenőrző pontokkal + elméleti kérdések megoldása. Alapszintű tájékozódási feladatok megoldása szükséges. (Táv: 7-8 km, szint: 400 m.) (Külön díjazzuk a felnőtt és legalább 3 csapat esetén az IFI kategóriát.)

Kiránduló (turistatérképes) C kategória:  
Alapfokú: turistatérképen, útvonalleírással segített, bontott távú verseny (2-5 fős csapatok részére), az időmérő állomások között kötött menetidővel + elméleti kérdések megoldása.  A „kiránduló C” kategória végig jelzett turistaúton halad.
(Táv: 10 km, szint: 400 m.) (Külön díjazzuk a felnőtt és legalább 3 csapat esetén az IFI kategóriát.)

IFI-nek számít a csapat „B” kategóriában, ha a csapat minden tagja 19 év alatti, „eC” és „kC” kategóriákban, ha a csapat minden tagja 15 év alatti.

Lehetőség van a kiránduló C kategória pályáját túravezetővel, csapatosan teljesíteni, ilyen irányú igényt kérjük a nevezésben előzetesen jelezni. A csapat tervezett indulási ideje: 9.45 óra. (Amikor a busz beérkezik.)

Családi kategória
Tavaly is ezt írtuk: A kisbaba generáció túraversenyzésre való hajlama miatt idén is megrendezzük ezt a kategóriát, nehogy már a legkisebbek ne tudjanak versenyezni. A családi kategóriában olyan családokat várunk, ahol a legkisebb túraversenyző 6 évesnél fiatalabb. A távot és a szintidőt hozzájuk méretezzük, lesz idő nézelődésre, de természetesen nem maradnak el a bóják a szúróbélyegzővel ezen a pályán sem. Tájfutótérképen, részben útvonalleírással támogatott, bontott távú verseny (2-6 fős csapatok részére), az időmérő állomások között kötött menetidővel + elméleti kérdések megoldása. A térképen rajta lesz a turistatérkép részlete is.
(Táv: kb. 2-3 km, szint: 200 m alatt.) A részvétel a fontos.

Nevezés, nevezési díj:
Előzetes nevezési lehetőség 2019. március 25-ig írásban: e-mail: jakab.albert@dmtr.hu
Kérjük, hogy a nevezésben az alábbi adatokat adjátok meg: csapatnév, kategória, versenyzők száma, plusz térkép igény, szállítási igény.
Érdeklődni telefonon: (20) 431-81-12 és (20) 314-46-50.

A verseny nevezési díja:
határidőre beérkezett nevezés esetén    800 Ft / fő
helyszíni nevezés esetén mindenkinek    1.500 Ft / fő
15 éves kor alatt, előnevezés esetén    nincs nevezési díj, a vendégeink vagytok
A nevezési díjat a verseny helyszínén, indulás előtt kell befizetni.

Térképek:
A versenyen minden A és B kategóriás csapat két darab berajzolt térképet kap (2018-as helyesbítés,
M 1:10 000, alapszintköz: 5 m). A két darab térképen kívül, előzetesen jelzett igény szerint plusz, berajzolt térképet térítés ellenében biztosítunk. A plusz térkép ára: 300 Ft/db.
A Kincskereső C kategória csapatai csapatonként egy-egy tájfutótérképet kapnak. Előzetes kérés alapján plusz egy térkép kérhető.
A kiránduló C kategóriában a pályát tartalmazó térképvázlatot adunk, a csapatonkénti saját turistatérkép indokolt.

Kötelező felszerelés:
Tájoló, íróeszköz, óra, elsősegély csomag. Az A és B kategóriáknál körző, vonalzó is.
Minden kategóriában ajánlott a Mecsek turistatérkép.
„Kiránduló C” kategóriában a Mecsek turistatérkép kötelező.

Ajánlott irodalom:
Nincs. Úgysem onnan kérdeznénk. A Cé kategóriák elméleti kérdései részben tájékozódási ismeretekről, részben jellemzően a verseny helyszínének állat- és növényvilágáról, nevezetességeiről szólnak. Ha nagyon ráérünk, nem riadunk vissza valami gyakorlatias számítási, térképismereti kérdés kidolgozásától sem.

Kiegészítő rendelkezések:
Vitás esetekben irányadó a Magyar Természetbarát Szövetség Versenyszabályzata (2007. évi módosított kiadás).
Óvás írásban, a csapat célba érkezését követő egy órán belül nyújtható be a versenybíróság elnökéhez, az óvási díj, 5.000 Ft egyidejű megfizetésével.
A versenyen való induláshoz sportorvosi engedély nem szükséges, a versenyen mindenki saját felelősségére indul. Kártérítés a verseny rendezőitől semmilyen címen nem igényelhető.

Díjazás:
Kategóriánként az első, második és harmadik helyezést elért csapatok érem és oklevél díjazásban részesülnek.
Minden kategória első helyezett csapata véglegesen elnyeri a kategóriájának megfelelő kupát.
Az eredményhirdetés tervezett időpontja délután 4 óra.
A versenyen induló minden résztvevő megkapja a verseny jelvényét.

Szolgáltatások:
–    a versenyközpontban csomagmegőrzés,
–    a célban meleg ital, zsíros kenyér (kérjük, hozzatok saját bögrét magatokkal, így együtt is teszünk valamit a környezetvédelemért).

Mindenkit szeretettel várunk!
a rendezők:
a Demeter Egyesület és
az Atomerőmű SE Természetjáró Szakosztálya