Kedves Versenyzők! A BAK az eredetileg meghirdetésre került időpontban elmarad. Ahogy a Rendezők írták: „A pályák készen, a verseny előkészítve. Reméljük, idén ősszel találkozunk a Bakancsoson.”

Helyszín, időpont: Lengyel, Annafürdő; 2020. március 28., szombat

ORSZÁGOS TERMÉSZETJÁRÓ TÁJÉKOZÓDÁSI CSAPATBAJNOKSÁG I. FORDULÓ
ORSZÁGOS KÖZÉPFOKÚ TÁJÉKOZÓDÁSI TÚRABAJNOKSÁG 2. FORDULÓ

Versenykiírás

Bevezető helyett:
Tolna megye népszerű kiránduló helyéről a tavalyi évben tájfutó térkép készült, amit gyorsan ki „kellett” használnunk. Aki eljön, látni fogja, hogy itt tényleg minden együtt van egy kellemes családi kiránduláshoz: mini vadaspark szarvasokkal és vaddisznókkal, erdei pihenő-tó, Sasfészek-kilátó, tanösvények és még egy állandóra telepített tájékozódási pálya, no és persze erdők, dombok, patakok és források, és reményeink szerint a BAK idejére már megjelennek a tavaszi virágok is. Versenyezni ilyen körítés mellett igazi csemegének ígérkezik, de aki „csak” kirándulni jön, az sem csalódhat a látnivalókkal kapcsolatban.

A verseny célja:
A túraversenyzés népszerűsítése, versenyzési lehetőség biztosítása azoknak a természetjáróknak, akik eme szabadidős elfoglaltságra érdeklődést, lelkesedést mutatnak. Országos túraverseny rendszeres megrendezése Tolna megyében és közelében. Az országos bajnoki kategóriák mellett a versenyzés megismertetése a fiatal turistákkal és a kíváncsi kezdő felnőttekkel, családokkal.

A verseny helye és ideje:
2020. március 28. (szombat)
Találkozó, versenyközpont:
Lengyel, Annafürdő, Annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központ
Az első rajt 8 órakor, az utolsó 10 óra 30 perckor lesz.
A találkozó helyszíne:
Lengyel, Annafürdő, GPS koordináták: N46 23.314; E18 22.324

Különjáratú buszt indítunk Paks, CsDKK parkoló (8.00) – Szekszárd autóbusz pályaudvar (8.30) – Annafürdő útvonalon, ugyanez a busz az eredményhirdetést követően visszaútban is igénybe vehető. (Ez a verseny után természetesen a szokásos alkalmazkodást igényli a többi túratárssal szemben.)
Az utazási hozzájárulás mértéke 500 Ft/fő, melyet a buszon kell átadni a busz demeteres/önkéntes kísérőjének.

Rendezők
a DEMETER Dél-Mezőföld Természetbarát Egyesület és az Atomerőmű SE Természetjáró Szakosztálya
Versenybizottság:
MTSZ versenybíró: Bacsó Nándor; Tel.: 30/951-20-36; e-mail: banan36@t-online.hu
Elnöke: Jakab Albert 20/431-81-12
Tagok: Jakab Éva 20/314-46-50, Pánovics István, Péter Imre, Decsi Béla
Ellenőrző bíró: Kókai Péter

A verseny formái és kategóriái:
Bontott távú, kötött menetsebességes, felső-, közép- és alapfokú egyfordulós, nappali természetjáró tájékozódási túraverseny.

Két A kategória: A–A/36-50 és A/60-70-80:
Felsőfokú: tájfutótérképen, tájékozódási feladatokkal nehezített versenypályák, 2-4 fős csapatok részére, a megfelelő életkori kategóriákkal. (Távok: 8 és 5 km, szintek: 500 és 300 m. A két kategórián belül életkortól függő eltérő menetsebesség van – az országos bajnoki kiírás és érvényes versenyszabályzat szerint.) Érmeket az életkori kategóriák szerint is osztunk.

„B” kategória:
Középfokú: tájfutótérképen, kevés tájékozódási feladattal nehezített versenypályák, 2-4 fős csapatok részére. (Táv: 7 km, szint: 500 m.)
(Külön díjazzuk a felnőtt és legalább 3 csapat esetén az IFI kategóriákat.)

Kincskereső (tájfutótérképes) C kategória:
Alapfokú: tájfutótérképen, bontott távú verseny (2-4 fős csapatok részére), az időmérő állomások között kötött menetidővel, közvetlenül utak mellett található ellenőrző pontokkal + elméleti kérdések megoldása. Alapszintű tájékozódási feladatok megoldása szükséges. (Táv: 7-8 km, szint: 400 m.)
(Külön díjazzuk a felnőtt és legalább 3 csapat esetén az IFI kategóriát.)

Kiránduló (turistatérképes) C kategória:
Alapfokú: turistatérképen, útvonalleírással segített, bontott távú verseny (2-5 fős csapatok részére), az időmérő állomások között kötött menetidővel + elméleti kérdések megoldása. A „kiránduló C” kategória végig jelzett turistaúton halad.
(Táv: 10 km, szint: 400 m.) (Külön díjazzuk a felnőtt és legalább 3 csapat esetén az IFI kategóriát.)
IFI-nek számít a csapat „B” kategóriában, ha a csapat minden tagja 19 év alatti, „eC” és „kC” kategóriákban, ha a csapat minden tagja 15 év alatti.
Lehetőség van a kiránduló C kategória pályáját túravezetővel, csapatosan teljesíteni, ilyen irányú igényt kérjük a nevezésben előzetesen jelezni. A csapat tervezett indulási ideje: 9.45 óra. (Amikor a busz beérkezik.)

Családi kategória
Tavaly is ezt írtuk: A kisbaba generáció túraversenyzésre való hajlama miatt idén is megrendezzük ezt a kategóriát, nehogy már a legkisebbek ne tudjanak versenyezni. A családi kategóriában olyan családokat várunk, ahol a legkisebb túraversenyző 6 évesnél fiatalabb. A távot és a szintidőt hozzájuk méretezzük, lesz idő nézelődésre, de természetesen nem maradnak el a bóják a szúróbélyegzővel ezen a pályán sem. Tájfutótérképen, részben útvonalleírással támogatott, bontott távú verseny (2-6 fős csapatok részére), az időmérő állomások között kötött menetidővel + elméleti kérdések megoldása. A térképen rajta lesz a turistatérkép részlete is.
(Táv: 2-3 km, szint: 200 m alatt.) A részvétel a fontos.

Nevezés, nevezési díj:
Előzetes nevezési lehetőség 2020. március 23-ig írásban: e-mail: jakab.albert@dmtr.hu
Kérjük, hogy a nevezésben az alábbi adatokat adjátok meg: csapatnév, kategória, versenyzők száma, plusz térkép igény, szállítási igény.
Érdeklődni telefonon: (20) 431-81-12 és (20) 314-46-50.
A verseny nevezési díja:
határidőre beérkezett nevezés esetén 1.000 Ft / fő
helyszíni nevezés esetén mindenkinek 1.500 Ft / fő
15 éves kor alatt, előnevezés esetén nincs nevezési díj, a vendégeink vagytok

A nevezési díjat a verseny helyszínén, indulás előtt kell befizetni.

Helyszíni nevezéseket a rendelkezésünkre álló térképek erejéig tudunk majd fogadni.
A nevezési díj fejében idén többször használatos műanyag poharat adunk ajándékba.
Kérjük, hogy a szállítást igénylők a nevezésben igényüket előre jelezzék.

Térképek:
A versenyen minden A és B kategóriás csapat két darab berajzolt térképet kap (2019-es helyesbítés, M 1:10 000, alapszintköz: 5 m). A két darab térképen kívül, előzetesen jelzett igény szerint plusz, berajzolt térképet térítés ellenében biztosítunk. A plusz térkép ára: 300 Ft/db.
A Kincskereső C kategória csapatai csapatonként egy-egy tájfutótérképet kapnak. Előzetes kérés alapján plusz egy térkép kérhető.
A kiránduló C kategóriában a pályát tartalmazó térképvázlatot adunk, a csapatonkénti saját turistatérkép indokolt.

Kötelező felszerelés:
Tájoló, íróeszköz, óra, elsősegély csomag. Az A és B kategóriáknál körző, vonalzó is.
Minden kategóriában ajánlott a Tolnai-hegyhát turistatérkép.
„Kiránduló C” kategóriában a Tolnai-hegyhát turistatérkép még inkább ajánlott.

Ajánlott irodalom:
Nincs. Úgysem onnan kérdeznénk. A Cé kategóriák elméleti kérdései részben tájékozódási ismeretekről, részben jellemzően a verseny helyszínének állat- és növényvilágáról, nevezetességeiről szólnak. Ha nagyon ráérünk, nem riadunk vissza valami gyakorlatias számítási, térképismereti kérdés kidolgozásától sem.

Kiegészítő rendelkezések:
Vitás esetekben irányadó a Magyar Természetbarát Szövetség Versenyszabályzata (2010. évi módosított kiadás).
Óvás írásban, a csapat célba érkezését követő egy órán belül nyújtható be a versenybíróság elnökéhez, az óvási díj, 5.000 Ft egyidejű megfizetésével.
A versenyen való induláshoz sportorvosi engedély nem szükséges, a versenyen mindenki saját felelősségére indul. Kártérítés a verseny rendezőitől semmilyen címen nem igényelhető.

Díjazás:
Kategóriánként az első, második és harmadik helyezést elért csapatok érem és oklevél díjazásban részesülnek.
Minden kategória első helyezett csapata véglegesen elnyeri a kategóriájának megfelelő kupát.
Az eredményhirdetés tervezett időpontja délután 4 óra.
A versenyen induló minden résztvevő megkapja a verseny jelvényét, továbbá a turisztikai központ emblémájával ellátott poharat.

Szolgáltatások:
– a versenyközpontban csomagmegőrzés,
– a célban csoki, meleg ital, zsíros kenyér.

Szállás lehetőség:
Aki szeretne több időt a helyszínen tölteni, illetve messziről érkezik, annak a verseny helyszínén turista jellegű szállást tudunk biztosítani 3.500 Ft/fő áron. Ilyen irányú igényeiteket kérjük, jelezzétek az előnevezésben.

Mindenkit szeretettel várunk!
a rendezők:
a Demeter Egyesület és
az Atomerőmű SE Természetjáró Szakosztálya